Предсрочни парламентарни избори най-късно на 2 април, смята Цветан Цветанов
Предсрочни парламентарни избори най-късно на 2 април, смята Цветан Цветанов / БГНЕС, архив

Най-късната дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори е 2 април 2017 г., а по-ранна дата - 20 март. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Той напомни, че ГЕРБ ще върнат мандата, когато им бъде връчен от президента и отбеляза, че от БСП щели да направят същото. ГЕРБ и БСП, с тази ясна позиция са 122 народни представители, което означава, че няма как другите политически формации в парламента да формират мнозинство, което да подкрепи бъдещо избиране на какъвто и да е кабинет, обясни Цветанов.

Патриотичният фронт готов да опита да прави кабинет

Той отбеляза, че в момента президентът провежда консултации с останалите парламентарни групи, които се очаква да приключат тази седмица, след което ще има консултативен съвет. Там ще присъстват всички парламентарно представени групи, представители на изпълнителната власт и новоизбраният президент Румен Радев, за да се търси политически консенсус за дата на предстоящите предсрочни избори и след това вече влизаме в тази конституционна разпоредба за връчването и връщането на мандатите, обясни Цветанов.

Всички партии без изключение са били обслужени, защото е липсвала дискусия и мнение преди референдума, а след провеждането му са започнали да говорят колко е вредно, посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен?

"От тази гледна точка, всички с мълчаливото си съгласие задоволяваха политическите си намерение да може да бъде атакуван ГЕРБ", каза той, цитиран от БТА.

Цветанов поясни, че ГЕРБ ще участва активно във всички дискусии, които ще бъдат провеждани. ГЕРБ категорично е застанала зад позицията да се съобрази с тези над два милиона и половина български граждани, които дадоха гласа си за мажоритарна система, посочи той.